Feeds:
Inlägg
Kommentarer

Archive for oktober, 2008

KAMPANJ: Att Barack Obama kommer att bli USA:s nästa president har varit uppenbart en längre tid nu. Frågan är bara om det kommer att bli en jordskredsseger med inbrytningar i tradtionellt republikanska fästen.

John McCains problem har varit tydliga en längre tid och beror primärt på egna interna kampanjproblem snarare än yttre faktorer som exempelvis den finansiella krisen eller åtta år av George W Bush (även om detta inte har hjälpt McCain).

I grunden handlar problemen om bristande fokus, otydligt budskap och en kampanjstab som ständigt har varit i behov av omorganisering.

Lägg sedan till att Obamas ekonomiska övertag har gjort det möjligt för honom att kampanja var helst han önskar. McCain däremot har varit tvungen att begränsa sin kampanj till de absolut mest nödvändiga delstaterna.

Obama har helt enkelt tvingat McCain att kampanja intensivt även i delstater som traditionellt lutar åt republikanerna.

Redan innan debatten mellan Sarah Palin och Joseph Biden i början av oktober drog sig McCain ur Michigan – en demokratisk delstat som man tidigare trodde sig kunna vinna. McCain har också offentligt ventilerat sig frustration över hur hans kampanj har fungerat.

Att McCain valde Palin till sin vicepresidentkandidat var ett tecken på att McCain insåg att han inte skulle ha någon chans om han inte äntligen fick igång de republikanska kärnväljarna. Dessa väljare har alltid varit skeptiska till McCain som man har sett som alltför moderat i sina konservativa åsikter.  

Paradoxen McCain är att han trots allt var den enda republikan som i år skulle kunna matcha en demokratisk presidentkandidat.

USA är trött på republikanerna. Och bara en republikan med crossover potential har i år kunnat ge demokraterna en match. Och McCain har alltid varit respekterad hos demokratiska väljare och Independents. 

Men valet av Palin – som fick igång kärnväljarna – sände också en signal till dessa presumtiva anhängare i motsatta lägret att Obama trots allt var deras kandidat och inte McCain.

Tyvärr för McCain så har han aldrig kunna bestämma sig om han vill vara kandidaten som vill nå även sympatiserande demokrater eller kandidaten för de konservativa väljarna. Än´mindra har han lyckats balansera dessa två strategiska vägval.

Om man vill förstå stämningsläget i USA i år och de underliggande känslor som har påverkat amerikanarna i årets val kan läsa en essä i Harper´s Magazine av Thomas Frank.

Hans tes om den filosofi som har präglat republikanerna sedan 1980-talet i allmänhet och under Bush administrationen i synnerhet är följande;

Fantastic misgovernment is not an accident, nor is it the work of a few bad individuals. It is the consequence of triumph by a particular philosophy of government, by a movement that understands the liberal state as a perversion and considers the market the ideal nexus of human society. This movement is friendly to industry not just by force of campaign contributions but by conviction; it believes in entrepreneurship not merely in commerce but in politics; and the inevitable results of its ascendance are, first, the capture of the state by business and, second, what follows from that: incompetence, graft, and all the other wretched flotsam that we´ve come to expect from Washington.

Vän av ordning kan påpeka att en annan typ av korrupt kultur dominerade i Washington när det politiska etablissemanget styrdes av demokraterna – innan denna Reagan revolutionen – men det är knappast poängen.

Något så ovetenskapligt som ”tidsandan” talar helt enkelt för Obama och demokraterna i år.

Read Full Post »

FÖRSÄLJNING: I Piratförlagets magasin (nr 1, 2008) får fem bokhandlare frågan vad som är viktigast för att en bok skall sälja. 

Svaren är förvånandsvärt lika varandra. Och svaret är inte bara att boken måste vara bra. Lärdomarna skulle – med lite modifiering – även kunna appliceras på andra verksamheter.

Ulrika Larsson, Bokia Halmstad:

Det bästa är förstås att en bok blir en så kallad snackis (…). Sådana böcker lever allra längst. Sedan har ju TV ett enormt inflytande idag.

Gudmund Hamrelius, Hamrelius Bokhandel i Malmö;

Omslaget och baksidestexten betyder otroligt mycket (…). Sedan gäller det förstås att boken är bra, så att den kan fortsätta att med hjälp av mun-mot-mun-metoden (…)

Susanne Trydal, Akademibokhandeln i Sickla;

Omslagen är enormt viktiga (…). Sedan är det givetvis viktigt att boken hamnar rätt i mediaflödet (…). Att andra författare skriver en blurb (…).

Roland Salemark, Bokia Visby;

Att det är en bra bok förstås! Därefter kommer omslaget (…). Vi har börjat sätta alla prislappar på baksidan (…). En bra baksidestext (…) när läsaren väl fastnat för omslaget.

Catharina Gyllengahm, Åkerbloms Bokhandel i Umeå;

Om den rekommenderas (…). Vad som är väldigt bra för försäljningen är när vi i personalen får möjligheten att rekommendera en bok (…). Man skall aldrig underskatta mun-mot-mun-metoden.

Read Full Post »

KONSERVATISM: En ny politisk blogg för konservativ debatt har sett dagens ljus. Tradition & Fason vill bli en motvikt till mer socialliberala debattbloggar som exempelvis Newsmill och den mer vänsterinriktade Arvid Falk.

På bloggen skriver man bl.a. i sin idéförklaring att ”traditionen är identitetsskapande och därmed grund för trygg gemenskap” och att fasonen alltid är ”vägen bort från en riskabel ofullkomlighet, bort från egoismen och allas krig mot, i riktning mot en sann mognad som människa”.

Och eftersom varje människa är en ”levande länk mellan det förflutna och framtiden” är det bättre att söka framgång via det ”beprövade och fungerande” snarare än via det som bara ”väcker intresse för att det är nytt”.

En av initiativtagarna – Jakob E:son Söderbaum – förklarar i en intervju målet med debattbloggen;

Det behövs en äkta konservativ publikation i Sverige. Ett organ för konservatism har inte funnits här på många år. Det är dags att vi öppnar upp en kvalificerad diskussion om vad konservatism är och står för. Detta är vad vi vill göra med Tradition & Fason.

Detta kan man säkert hålla med om. Frågan är bara hur framgångsrik man kan bli med tanke på att det inte har funnits någon riktig konservativ idéutveckling inom vare sig något politiskt parti eller inom kulturområdet på ett bra tag.

Det räcker inte att bara ”värna” och lyfta fram traditionella frågor som exempelvis starkt försvar och familjen för att det automatiskt skall uppstå sympati för konservatismen. (En av anledningar till att Moderaterna sedan länge har övergett alla konservativa värderingsfrågor är naturligtvis för att det aldrig gav något riktigt utdelning på valdagen).

En konservatism som inte bara vill vara tillbakablickande, introvert och en bromskloss mot alltför snabba samhällsförändringar måste se till att också debattera alla de mindre sexiga vardagsfrågor som politiken är full av. Vad skiljer konservativa lösningar från liberala inom områden som exempelvis a-kasseregler, finanskrisen och kollektivtrafik? 

Det närmaste vi har sett en antydan av att ”konservativa” idéer har fått ta plats i mer breda sammanhang är i tidskriften Axess. Problemet här är att man aldrig riktigt har lyckats driva på – eller sätta avtryck – i samhällsdebatten i stort.

Read Full Post »

PIRATER: Även i banditernas värld finns det tydligen ”kommunikationsexperter”.

Sugule Ali – talesperson för ett gäng pirater som bl.a. har kapat ett ukrainskt fartyg som man kräver en lösensumma på 20 miljoner dollar för – har i ett försök att skapa positiv spin på händelsen uttalat följande;

We are simply patrolling our sea. Think of us like a coast guard.

Herr Alis uttalande är onekligen värdigt Saddam Husseins gamla ”spin doctor” Bagdad Bob!

Read Full Post »

DOWNING STREET: Peter Mandelson som tvingades att avgå från Tony Blairs regering, inte bara en utan två gånger, är nu återigen tillbaka i Gordon Browns kabinett.

Mandelson gjorde sig känd som en av arkitekterna till New Labour och var en av Blairs närmaste medarbetare. Som ”spin doctor” blev han sinnebilden av den manipulerande intrigmakaren och blev även avskydd av många inom labourrörelsen.

Mandelson har tillbringat de senaste åren som EU:s ”trade commissioner”.

Om hans comeback skall ses som desperation eller ett tecken på att Brown nu ”toppar” sitt ekonomiska team för att ingjuta en känsla av stabilitet i ekonomiskt oroliga tider beror naturligtvis på vilka politiska glasögon man tar på sig.

Torypartiet var dock snabba att publicera en rapport – dossier – om Peter Mandelson för att visa att denna utnämning var ännu ett bevis på att regeringen är ”dysfunctional”.

Read Full Post »

PARTIKONFERENS: Nu har både Labour och Torypartiet avverkat sina respektive partikonferenser.

Enligt en opinionsundersökning genomförd av The Guardian/ICM- som genomfördes direkt efter Torypartiets konferens, men innan Gordon Brown möblerade om i sitt kabinett – leder de konservativa fortfarande med 42 procent (+1) mot Labours 30 (-2).

I David Camerons tal till de partitrogna markerades att de sociala frågorna kommer att stå i centrum för de konservativa:

The central task I have set myself and this party is to be as radical in social reform as Margarat Thatcher was in economic reform. That is how we plan to repair our broken society.

Och till skillnad från sin kollega i Sverige – Fredrik Reinfeldt – tvekar inte Cameron att lova att prioritera äktenskapet på skatteområdet. Medan begreppet ”familj” har näst intill försvunnit från alliansregeringens vokabulär tvekar man inte i Storbritannien att kombinera förnyelse med traditionella värderingar.

We will also back marriage in the tax system. To those who say…why pick out marriage, why do you persist in aggravating people who for whatever reason choose not to get married, I say, I dont´t want to aggravate anyone, but I believe in commitment.

The Guardians videoanalys av talet drar man slutsatsen att ”the Tories HAVE changed”.

Read Full Post »

TIDSKRIFTER: Bilderna från den saligen insomnade tidskriften Life kommer att få nytt liv på Internet.

Miljoner bilder kommer att bli tillgängliga via den nya sajten. Den berömda bildtidningen lades ner 2000 efter 60 år.

Medieföretaget Time äger bildarkivet och enligt Bill Shapiro, som är redaktör på life.com, har endast tre procent av bildmaterialet sets av allmänheten.

För den som inte kan vänta på att arkivet öppnar på nätet kan se på gamla Life omslag på försäljningssajten 2NeatMagazines.

Read Full Post »

PROPAGANDA: Utopiska drömmar och demonisering av politiska motståndare är typiska teman i all totalitär propaganda.

På Calvin College i USA har man samlat tysk propaganda från både Adolf Hitlers Tyskland och från kommunistiska Östtyskland.

Här har man inte bara samlat affischer utan också broschyrer, tal, karikatyrer, utbildningsmaterial för ”informatörer” och filmmanuskript. Som bonus är texterna översatta till engelska.

En ständig fråga när det gäller propaganda från totalitära regimer är om man lyckades övertygar den inhemska befolkningen. Med tanke på hur grov den ofta var borde en stor del av budskapet vara direkt kontraproduktiv för avsändaren.

Många undersökningar har visat att befolkningen i exempelvis Sovjetunionen lärde sig att läsa mellan raderna när det gällde vad som stod i dagliga tidningarna. När de officiella budskapen om ständig förbättrade skördar och ständigt överträffade industriella produktionsmål kontrasterades med ständigt tomma butikshyllor måste även de mest partitrogna ha insett att den officiella bilden inte överensstämde med verkligheten.

Detta borde naturligtvis tala för att vulgärpropaganda inte fungerar. Men samtidigt kan vi idag se att nationella symboler från både tsartiden och från Sovjetunionen med framgång används politiskt i dagens Ryssland av både premiärminister Vladimir Putin och president Dmitrij Medvedev. Samma nostalgi kan vi se hos många som trots allt har personliga erfarenheter av Östtyskland.

Om detta beror på att människor har en tendens till selektivt minne eller om man skall hänvisa det till framgångsrik bearbetning av medborgarna via propaganda är något för statsvetare och historiker att träta om.

Och när det gäller ett land som Nordkorea – som är nästan helt slutet från omvärlden – måste det vara näst intill omöjligt att helt värja sig från den propaganda som man dagligen översköljs av.

Read Full Post »