Val 2014 | Partier vill gärna klistra positiva etiketter på den egna politiken. För Feministiskt initiativ är det naturligtvis ordet ”feminism”.
Och har man ingen egen politik kan man alltid låna och döpa om. Genom att klistra ordet ”feministisk” på något man gillar får man, hey presto, sin helt egna politik.
Inför Europaparlamentsvalet har partiet tagit fram en valbroschyr där man bland annat presenterar ”En feministisk klimatpolitik”.
Klimatpolitiken ska bygga på såväl en global solidaritet som på en jämställd och rättvis fördelningspolitik mellan EU-länderna. Vi vill att EU ska rikta resurser till satsningar på förnybar energi, ett samordnat tågnät och att EU ska avskaffa kärnkraften och användningen av fossila bränslen. Vi vill också verka för ett hållbart jordbruk i vilket djurskyddsfrågor värnas och utvecklas. Medlen måste styras om för att främja ett etiskt och hållbart jordbruk, skogsbruk och fiskenäring.
Vad som är speciellt feministiskt i det här är svårt att se. Åtminstone är det inte mer feministiskt än vad många andra partier skulle kunna säger om sin klimatpolitik.
Men det är kanske det som är poängen. Att rida på någon annans idéer och ge den ett godkännande med en stämpel som säger ”feministisk” gör att man själv legitimeras.
Broschyren tenderar också sudda ut gränserna mellan vad som beslutas på den nationella nivån och vad som är EU-parlamentets ansvar.
Här finns t.ex. rubriker om både ”Förskola och barnomsorg för alla” och ”Feministisk ekonomi och marknad”.
Det hela ger ett lätt förvirrat intryck att partiet inte riktigt vet var man tar de politiska besluten. Och i vissa fall ger det ett lätt konspiratoriskt intryck.
Under rubriken ”Sexualitet, identitet och reproduktiv hälsa” kan man t.ex. läsa att ”socialkonservativa och nationalistiska krafter” begränsar den ”personliga integriteten i allt fler EU-länder”.
”Konsekvenserna är avskaffad aborträtt, våld mot traspersoner och en växande social otrygghet för hbtq-personer.”
Om man inte läser noggrant kan man lätt få intryck att dessa ”krafter” i Europaparlamentet kan tvinga Sverige att följa efter. Eller så tror partiet verkligen att beslut i EU, eller i olika länder, kan tvinga Sverige att följa efter.
Eller så är man bara nöjd med att ge väljarna en lite otydlig bild av vad man menar. På så sätt ger man läsarna möjlighet att läsa in lite vad man vill.
Detta är kanske politikens motsvarighet till rovfiske. Om man kastar ut ett tillräckligt stort nät kan man fånga både stora och små fiskar.
Läs mer: Ledaren ”Under det rosa fluffet” i Sydsvenskan. Bild: Feministiskt initiativs broschyr i EU-valet. (Hela broschyren finns tillgänglig på partiets hemsida.)
Kommentera