STRATEGI | Så fick då Stefan Löfven och partiledningen sin kompromiss om vinster i välfärden. Med lite tur har han nu neutraliserat frågan inför valet.
Det är nämligen svårt att se att vare sig Moderaterna eller Socialdemokraterna skulle vilja göra vinster i välfärden till en valfråga i dagsläget.
Moderaterna har redan tidigare meddelat att man inte vill att lagen om valfrihetssystem (LOV) skall vara obligatorisk.
Och Socialdemokraterna har knappast mycket intresse av att vinstförbud lyfts i valet. Detta med tanke på att frågan riskerar att slå in en kil mellan medlemmarna och partiledningen.
Vill inte de två största partierna debattera frågan blir det svårt för de övriga partierna att lyfta den.
Om vinster i välfärden då skall kunna bli en valfråga hänger det mer på om något av partierna anser sig kunna utnyttja frågan effektivt mot sina motståndare utan att man skadar sig själv i bara farten.
Att det blev en kompromiss på kongressen är i sig inte speciellt överraskande. Vad som dock förvånar är att vinstkritikerna var så nöjda med resultatet.
Det är trots allt vinstkritikerna som hela tiden hävdat att ett tydligt nej till vinster i välfärden är en alldeles utmärkt valvinnare. Man kan med vist fog hävda att man här har med sig opinionen.
Lagom inför kongressen publicerade dessutom Dagens Samhälle en undersökning som visade att 8 av 10 lokala socialdemokratiska politiker säger nej till vinster i välfärden.
Det betyder att 79 procent av kommunpolitikerna är positiva till att förbjuda vinstuttag. Hela 48 procent anser dessutom att det ett mycket bra förslag.
Kompromissen är så pass luddig att båda sidorna kan utmåla sig som segrare även om man utåt poängterar att ingen är förlorare.
Men med tanke på dessa siffror, och det höga tonläget bland vinstkritikerna innan kongressen, är det bra förvånande att man gav med sig så lättvindligt.
Bild: Dagens Samhälle nr 13, 2013.
[…] ett gynnsamt politiskt klimat har Vänsterpartiet inte legat på alltför imponerande siffror i […]