ANALYS | Fredrik Reinfeldts uttalande om ”etniska svenskar” har rört om i den politiska grytan.
Varför använde Reinfeldt just begreppet ”etniska svenskar”?
Frågan har två svar beroende på om det användes medvetet eller om det bara var ett misstag i arbetet.
Men först den fråga från TT, och Reinfeldts svar, som drog igån debatten:
Hur länge ska man vänta innan man stimulerar ekonomin? Till tio procents arbetslöshet? Det är nu en arbetslöshet som ni beskrev som massarbetslöshet 2006.
– Det är inte korrekt att beskriva Sverige som i ett läge med massarbetslöshet. Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet. Vi beskrev då (2006) ett vidare utanförskap som handlade om att en stor del av de som var i arbetsför ålder, men som inte jobbade, inte beskrevs som arbetslösa. Och utanförskapet har minskat, säger Reinfeldt.
1) Om Reinfeldt använde begreppet ”etniska svenskar” medvetet.
Det är inte osannolikt att Reinfeldt och hans spinndoktorer har märkt att ordet ”massarbetslöshet” har börjat användas alltmer.
Nu senast av Karl-Petter Thorwaldsson, trolig ny LO-ordförande, i en intervju i TV4 Nyheterna. Frågan från TT är därför bara ännu ett tecken på att inrikesdebatten håller på att skifta fokus.
Och om begreppet fäster har regeringen ett stort problem.
Hitintills har bilden varit att regeringen har ordning och reda i statens finanser. Om det istället börjar handla om arbetslösheten, eller för regeringen än värre ”massarbetslöshet”, kan Alliansen troligtvis glömma en tredje valseger.
Hur skall en smart spin doctor då kunna vrida fokus bort ifrån den pinsamma debatten om massarbetslöshet?
Genom att använda begreppet ”etniska svenskar” blir alla i ett enda slag medvetna om att det inte bara är regeringens fel.
Arbetslösheten går naturligtvis inte att trolla bort. Men det är bättre om fokus återigen blir på strukturella problem som regeringar brottats med långt innan Alliansen.
I ett enda drag har Reinfeldt därmed lyckats minimera risken för att han får hela skulden för arbetslösheten.
Så när Stefan Löfven börjar tala om att statsministern ”pekar ut vissa grupper” eller när Fredrik Federley (C) säger att Reinfeldt ”spelar SD i händerna” hjälper man bara regeringen att skifta fokus bort ifrån ”massarbetslösheten”.
Den genomsnittlige väljaren bryr sig inte om att begreppet ”etniska svenskar” inte används i seriösa sammanhang. För ”mannen på gatan” beskriver uttrycket bara sunt förnuft.
Det är inte speciellt svårt att förstå att en svensk som inte är född och uppväxt i t.ex. Spanien, och inte talar spanska, inte heller kommer att få något jobb i Spanien. Det omvända gäller naturligtvis också om en spanjor, utan utbildning och med obefintliga kunskaper i svenska, flyttar till Sverige.
Själva uttalandet i sig kommer därför knappast att skada Reinfeldt politiskt. Väjarna tycker bara att Reinfeldt sagt något som är självklart.
2) Om Reinfeldt inte använde ”etniska svenskar” medvetet.
Reinfeldt har redan backat lite från sitt ursprungliga uttalande om ”etniska svenskar”. Det är uppenbart att man inte känner sig bekväm med uppståndelsen.
TT lyckade aldrig få en kommentar direkt fråga Reinfeldt med anledning av uttalandet. Men hans presschef Roberta Alenius skickade en skriftlig kommentar som är lite försiktigare i tonläget.
Nu lyfter man också in ungdomsarbetslösheten.
”Våra meningsmotståndare hävdar att vi har massarbetslöshet i Sverige. Vi menar att Sverige har strukturella problem med en högre arbetslöshet bland unga och utrikesfödda”, skriver man nu.
Regeringen vill ha fokus på ”strukturella problem”, inte på ”massarbetslöshet”.
Men att säga att regeringen kommer att få allt svårare att få sin vinkling av verkligheten accepterad i media framöver är inte en speciellt djärv gissning.
Både opposition och media vädrar nämligen blod.
Bild: En artikel från Dagens Nyheter den 16 maj 2012.
Kommentera