POLITIK: Aktiva inom Feministiskt initiativ är upprörda över hur de rödgröna partierna agerade i valrörelsen. Frågan är om detta kommer att påverka partiets strategi inför nästa val.
Maria Pettersson och Linda Hiltmann, som var första och andranamn på sitt partis lista i Malmö, intervjuades av I väntan på Malmö Fria.
Det som upprör är just taktiken de mött från vänsterhåll där företrädare varnat väljarna från att rösta på FI.
– Jag tycker det är anmärkningsvärt att till exempel S-kvinnor gick ut och uppmanade folk att inte rösta på FI för att det kan vara den avgörande rösten som gör att Alliansen vinner, säger Linda Hiltmann.
Maria Pettersson lägger till att Socialdemokraterna tappat flera procentenheter till Sverigedemokraterna, ”men där lägger de ingen kraft, utan det viktigaste är att väljarna inte röstar på FI”. […]
Maria Pettersson nickar och säger att de fått höra upprepade gånger från personer inom vänsterrörelsen att de gör ett viktigt arbete, men att de borde arbeta utomparlamentariskt och inte sikta på fullmäktigeplatser.
– Ja, det är helt enkelt provocerande att vi finns och tar plats i politiken, säger Linda Hiltmann.
Vad Pettersson och Hiltmann kanske har glömt är att detta agerande inte än något nytt.
När Feministiskt initiativ bildades drog Marita Ulvskog och Socialdemokraterna genast igång Feministas. Naturligtvis var detta bara ett sätt att minimera risken att partiets feminister skulle överge Socialdemokraterna för det nya partiet.
När det visade sig att hotet från Feministiskt initiativ inte var överhängande gick Feministas i ide. Sedan dess har ingen hört något från dem.
Solidariteten mellan kvinnor väger lätt även bland feminister när väljarna står på spel. Tron att ett nytt parti på vänsterkanten skulle välkomnas bland de rödgröna kan tyckas naivt.
Kommer partiet nu att ta strid om väljarna eller kommer man återigen att låta sig köras över av de etablerade partierna?
En sak är säker och det är att man inte kommer att få någon gratis hjälp från partierna på vänsterkanten.
Vad vi och andra f!or blir upprörda över är att S och V säger sig stå för ett feministiskt perspektiv men motarbetar det parti som kan hjälpa S och V att sätta de feministiska frågorna på agendan igen: Feministiskt initiativ. Hur kan du som feminist motarbeta feminism? Det är knäckfrågan, inte att partier vill ha makt att föra sin egen politik.
Om S och V verkligen hade varit intresserade av att sätta feministiska frågorna i fokus så hade de gjort vad till exempel MP gör – välkomnat att F! finns i politiken och att vi tillför agendan djup och breddning. Istället har S och V med patriarkala metoder (förminskande, osynliggörande) klappat F! på huvudet och sagt att S-V redan kan så bra själva, att det är bra att F! finns men att vi ska verka utaomparlamentariskt = F! ska inte ha makt och medel.
Att feministas drog igång var ett bra initiativ och ett bra exempel på den feministiska blåslampa som F! är. Att feministas nu håller låg profil och att S-kvinnor känner sig marginaliserade inom partiet visar snarare på det stora behovet av att ett feministiskt perspektiv har makt = många väljare.
Att frysa ut en motståndare med argumentet om att de etablerade partierna redan för en bra politik på området påminner snarare om hur miljöpartiet blev bemötta på 80-talet. Vem säger idag att MP inte behövs i politiken med argumentet att andra partier redan för en bra miljöpolitik?
Frågan är hur miljöpolitiken hade sett ut utan MP. F! finns av samma princip – utan F! förs ingen bra och genomgripande politik för jämställdhet och antirasism.
Läs gärna vårt politikdokument:http://www.feministisktinitiativ.se/politik.php
[…] Feministiskt initiativ lanserades drog t.ex. Marita Ulvskog (S) genast igång nätverket Feministats inom Socialdemokraterna. Naturligtvis för att partiet inte skulle riskera att tappa väljare och […]
[…] den som minns historien så var det just Ulvskog som drog igång det socialdemokratiska närverket […]