PR: Att förtroendet för Fredrik Reinfeldt (M) skulle minska på grund av Littorinaffären var väntat. Enligt Sifo är tappet 18 % och i Demoskop har förtroendet minskat med hela 31 %.
Att förtroendetappet skulle vara så stort är dock överraskande.
Det är inte otroligt att Reinfeldt och Alliansregeringen kommer att kunna hämta in en del av tappet. Frågan är bara om man kommer att kunna göra det i tillräcklig omfattning innan valet.
Att förtroendet för Alliansregeringen har minskat med 32 % i Demoskops undersökning (jämfört med 31 % för Reinfeldt) är lite märkligt. Tydligen uppfattar väljarna att Moderaterna är så dominanta i regeringen att det med automatik stänker på hela kollektivet när moderata ministrar gör bort sig.
Sören Holmberg, valforskare vid Göteborgs universitet, säger:
Siffrorna är förstås inte roliga för regeringen. Men det är inte så överraskande med tanke på den mediestorm som har varit.
Jag tror att det finns en känsla av besvikelse mot både Reinfeldt och Littorin för hur det här först framställdes. Först fick alla mycket sympati med Littorin och sedan visade det sig att det var mycket som förtegs.
Ulf Bjereld, socialdemokrat och professor vid Göteborgs universitet, konstaterar att kritiken kommer från både höger och vänster:
Vi kan åter få liv i debatten om ifall Reinfeldts omdöme brister eftersom så många ministrar fått avgå.
Både Expressens och DN:s liberala ledarsidor har framfört skarp kritik. Bredden har haft betydelse. Man ser då att kritiken kommer från olika håll, och då är det större sannolikhet att misstag har begåtts än om kritiken bara kommer från ett specifikt håll.
Man kan möjligen säga att den omfattande rapporteringen i sig är ett tecken på att krishanteringen inte har fungerat i den mediestorm som följt på Reinfeldts presskonferens. Krishantering är ju till för att minska skriverier.
Kommentera